Daisypath Graduation tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Wedding tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

Daisypath - Graduation

Monday, 19 September 2011

Stop Discrimination and Bullying!

Have you read my topic? Okae, hari ini saya nak bercakap pasal diskriminasi dan buli. *emo*

Situasi kenapa saya sangat emo hari ini : Kelas ECM.
Cerita benar. Bukan direka. Cuma ditaip dan dikemukakan dengan bahasa yang dikarang sendiri. Perasaan emo tidak mempengaruhi cerita ini. Saya profesional. =)

Okae, let's start. There is a big guy in our class. We called him Bob. He is much much older than us. Saya rasa dia dah nak masuk 30 tahun kot. And kitaorang yang lain dalam kelas tu around 22-24 years old. So memang dia super duper lebih tua la dari kitaorang kan.

Bob ni orang yang pandai. Very critical thinking. Sangat detail. Kalau dia tak paham, dia akan tanya berulang kali. Biasalah, kalau umur meningkat, maybe tahap penerimaan kita tu kurang sikit dari orang yang lebih muda. So dia akan tanya soalan-soalan yang kadang-kadang kitaorang sendiri pun naik bengang kan. Tapi tu hak dia la nak tanya apa. Dia pun nak belajar jugak.

Ok, apa yang saya bengang hari ini adalah bila berlakunya diskriminasi terhadap Bob. Tadi lecturer tanya, macam mana kita nak mengangkat beam/column ( saya tak pasti apa gambar yang ditanyangkan di depan sebab saya duduk di barisan yang paling belakang. Tapi yang saya sure, benda tu memang berat la). Tipa-tiba ada dua orang classmate kita orang cakap, "guna Bob Besar".  Sampai saya yang kat barisan yang paling belakang pun dapat dengar apa yang dorang cakap. Okae, itu adalah cerita tentang apa yang terjadi hari ini.


Perasaan saya.
Masa tu hati saya memang panas giler. The two guys are VERY RUDE! And yang paling menyakitkan hati adalan dua orang lelaki tu adalah course mate kitaorang dari Arau dulu. OMG! What the fuck they are saying about. Sangat sangat celaka.

Apa dorang fikir dorang tu hebat sangat lah? Bajet hensem sangat la tadi? Haktuikk! Before this I memang respect dua orang lelaki ini. Seorang daripadanya pernah jadi my best friend and sorang lagi tu memang dikenali dengan perwatakan yang alim dan baik. So bila mereka berbuat macam itu, rasa respect saya terus HILANG. Rasa nak slap slap slap je muka mereka. Memang super duper kurang hajar. Orang macam tu memang tak layak untuk diberi muka.

So, people, please stop this discrimination! Korang patut bersyukur kerana korang mempunyai personaliti fizikal yang menarik dan cantik. Tapi itu tidak bermakna korang boleh merendah-rendahkan orang lain. Bila anda merendah-rendahkan orang lain, itu bermakna anda telah menghina ciptaan Tuhan. Dan anda tidak layak untuk menilai sesiapa kerana anda sendiri pun tidak PERFECT!

Saya paling tidak suka orang yang menghina keaadaan fizikal orang lain. These people are the most stupid people on the entire world. Seriously!

Kita tidak tahu nasib kita di hari muka. Hidup seperti putaran roda. Jika sekarang kita berada di atas, mungkin esok kita akan berada di bawah. So people, sama-sama kita renung-renungkan. =)

p/s : pengajaran ini juga ditujukan untuk saya sendiri.

Bai
xoxo,
♥arabella♥

No comments:

Post a Comment